4 Blog en Gids

De verschillende betekenissen van Omega

Het woord omega kun je overal tegenkomen. Niet gek ook, aangezien het meerdere betekenissen heeft. Hoewel alle betekenissen heel verschillend zijn en dus ook niet voor verwarring zouden moeten zorgen, kan het geen kwaad om eens naar de betekenissen te kijken.

De oorsprong

Het woord omega heeft zijn oorsprong in het Grieks. In het oud-Griekse alfabet, was omega de allerlaatste letter. Vanwege deze oorsprong, wordt omega dan ook vaak in combinatie met alpha gebruikt. Alpha was namelijk de eerste letter van het Griekse alfabet. De combinatie van alpha en omega duidt dan ook vaak ‘allesomvattendheid’ aan. Het begin en het einde, en alles ertussenin. Deze Griekse letters worden ook vaak gebruikt wanneer we over roedels praten, bijvoorbeeld wolven. Er is altijd een alpha mannetje in de groep, de sterkste van allemaal. De omega daarentegen is de zwakste, de lone wolve om maar zo te zeggen. Maar een groep is slechts zo sterk als zijn zwakste schakel. Dus ook daar geldt, alpha en omega, het begin en einde, de sterkste en zwakste, ze horen bij elkaar.

Omega 3

Omega is ook een macronutrient die onmisbaar is voor je lichaam. Het zijn gezonde vetten die bijvoorbeeld in visolie zitten. Je hebt meer omega 3 vetzuren nodig dan omega 6. Nou zit er in veel voeding juist meer omega 6 vetzuren. Daarom is het belangrijk dat je toch voldoende omega 3 binnenkrijgt. Het eten van vette vissoorten kan hierbij helpen. De richtlijn daarvoor is dan ook twee keer per week vette vis eten. Maar je kunt ook extra omega supplementen innemen in de vorm van pillen. Dit zijn vaak een beetje gele, gelei achtige capsules die best makkelijk zijn om in te nemen.

Horloge

Omega is ook de naam van een prestigieus Zwitsers horlogemerk. Tegenwoordig valt het merk onder de Swatch groep. Het merk zelf bestaat al sinds 1848. Er zijn leuke feitjes over dit horloge merk. Zo werd het model de Omega Speedmaster het officiele horloge voor alle bemande maanmissies van het Apolloprogramma. Hiervoor moest het horloge natuurlijk uitgebreid getest worden. Na alle testen, heeft NASA het horloge goedgekeurd. Ook zijn er in verschillende James Bond films Omega horloges gebruikt. Dit model heet de seamaster en is nog steeds populair door de James Bond achtergrond.

Restaurant

Er zijn ook restaurants die de naam Omega dragen. Dit zijn met name Griekse restaurants. Logisch nu we de achtergrond van het woord omega kennen. Zo zit er bijvoorbeeld een Grieks restaurant Omega in Rotterdam.

Reacties zijn gesloten.