In de knoop

Zit je wel eens ergens mee, en heb je het gevoel dat je daar alleen in bent? Hoewel dat misschien zo voelt, is dat niet zo. Vrijwel iedereen heeft af en toe mentale problemen. De een wat erger dan de ander, maar je ontsnapt er in een mensenleven niet aan. En zijn gelukkig veel manieren om dat op te lossen. Misschien ben je een beetje terughoudend bij het zoeken naar hulp, maar dat is echt niet nodig. Heel veel mensen gaan in therapie, en vrijwel iedereen komt daar beter uit. De één zoekt hulp na een heftige periode van rouw, de andere heeft liever hulp bij speedverslaving. Perfectionisme, angststoornissen, depressies, eetproblemen – overal is therapie voor. En dat is natuurlijk fantastisch, want dat betekent dus dat je altijd terecht kunt bij een expert die jou persoonlijk kan helpen met de problemen waar je op dat moment tegenaan loopt. 

Via de huisarts

Als je vermoedt dat je misschien wel hulp nodig hebt, of gewoon zin hebt om met iemand te praten, kun je een afspraak maken bij je huisarts of gewoon tijdens het spreekuur even binnenlopen. Je huisarts kan je waarschijnlijk niet helpen met alles, maar hij of zij kan wel enigszins herkennen wat er met je aan de hand is, en je vervolgens doorverwijzen. Met zo’n doorverwijzing kun je vervolgens verder op zoek. Misschien heb je een doorverwijzing naar één persoon, dan is het duidelijk waar je heen moet. Maar het kan ook zijn dat je zelf kan kiezen welke psycholoog er bij je past. 

Op eigen houtje

Zo’n keuze zelf maken vinden best veel mensen best fijn. Het gaat immers om je eigen psychische gezondheid en je mentale welzijn, die wil je niet zomaar aan iemand toevertrouwen. Lees je in over de verschillende opties, bekijk de folders en websites van de verschillende zorgaanbieders en ga op zoek naar ervaringsdeskundigen. Misschien kan een vriend van je wel een goede therapeut aanraden, of kent hij juist een plek waar je juist níet heen moet gaan.

Het kan ook online!

Je kunt iedere week naar je psycholoog of therapeut toe gaan, maar je kunt de afspraken ook online maken, of telefonisch. Er zijn ook verschillende apps die vormen van online therapie aanbieden. Wat er bij je past, moet je een beetje zelf gaan ontdekken. Iedereen is uniek, en dus zullen verschillende vormen van therapie op iedereen een verschillend effect hebben. Maar zo lang je aan jezelf werkt en er in gelooft dat het beter kan worden, ben je op de goede weg.